Waarom is roken ongezond?

Roken veroorzaakt ziekten en heeft ernstige gevolgen voor het lichaam. Het kan ook op andere manieren iemands leven beïnvloeden. Roken kan bijvoorbeeld gevoelens van stress verhogen en de slaapkwaliteit verslechteren.

Er zitten honderden chemische stoffen in sigarettenrook die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Een aantal van deze chemicaliën kan in het bloed terechtkomen, wat hartaanvallen kan veroorzaken. De giftige stoffen in tabaksrook beschadigen ook de cellen en weefsels in het lichaam.

Roken kan ook je risico op kanker vergroten. Het is zelfs de belangrijkste oorzaak van kanker in de Verenigde Staten. Volgens de American Cancer Society is roken verantwoordelijk voor 30% van alle sterfgevallen door kanker in de VS.

Roken kan longproblemen veroorzaken zoals chronische bronchitis en emfyseem. De deeltjes in de rook hopen zich op in de longen en verlammen de haarachtige cellen die ze beschermen.

Teer is een kleverige bruine substantie die de longen bekleedt en de cellen beschadigt. Wanneer teer gecombineerd wordt met andere schadelijke stoffen, kan het ernstige longschade veroorzaken.

Sigaretten bevatten nicotine, waardoor het hart harder en sneller gaat werken. Nicotine is het belangrijkste middel dat tabaksfabrikanten gebruiken om sigaretten verslavender te maken.

Een andere schadelijke chemische stof in sigaretten is koolmonoxide. Koolmonoxide is een gif dat longschade kan veroorzaken. Smoezelige rook kan een slechte geur achterlaten op kleren en meubels.

Rokers hebben ook meer kans op infecties, zoals longontsteking. Ze hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een hartaanval, een beroerte en diabetes.

Scroll naar boven