Hoe verwijder je nagellak uit kleding?

Nagellakvlekken op kleding kunnen een van de meest uitdagende soorten zijn om te verwijderen. Ze bevatten verschillende chemicaliën die zich in de stof binden en bij het drogen een verharde vlek vormen.

Gelukkig zijn er verschillende methoden om nagellakvlekken op kleding te behandelen – de sleutel is snel handelen!

  1. Gebruik een nagellakverwijderaar

Heb je ooit per ongeluk nagellak gemorst op kleding of tapijt? Je weet dat het een heel gedoe kan zijn om er vanaf te komen. Gelukkig zijn er verschillende methoden beschikbaar om nagellakvlekken uit kleding en andere stoffen te verwijderen.

Een effectieve manier om nagellakvlekken te verwijderen is met een nagellakremover. Dit werkt zowel op katoen, linnen, zijde als op denim en de meeste andere stoffen.

Voordat je deze methode gebruikt, moet je de reiniger eerst testen op een onopvallende plek. Nagellakverwijderaars kunnen krachtig zijn en bepaalde stoffen bleken of beschadigen als ze niet goed gebruikt worden.

Als alternatief kun je proberen wrijfalcohol, nagellakremover zonder aceton, haarspray of een ander schoonmaakmiddel met aceton of een ander oplosmiddel te gebruiken. Waterstofperoxide, afwasmiddel en zuiveringszout kunnen ook helpen.

  1. Dep de vlek op

Blotten is het uittrekken van een vlek met een droge, absorberende handdoek. Het is vooral cruciaal bij het schoonmaken van kledingstukken.

Als je nagellak dept, wrijf dan niet over de vlek, want dat duwt hem alleen maar dieper in de stof en verspreidt hem. Gebruik in plaats daarvan snelle, korte cirkelvormige bewegingen die de vlek niet uitsmeren.

Een andere manier om te deppen is om wat aceton op een schone witte doek of een wattenstaafje te doen en de vlek te deppen. Herhaal dit proces tot alle sporen van de vlek volledig verwijderd zijn.

Aceton kan echter sommige stoffen bleken en zelfs oplossen. Daarom is het uitvoeren van een aceton-vlektest voordat je je kleding behandelt aan te bevelen. Als het artikel in kwestie gemaakt is van acetaat, nylon of een andere delicate stof die niet goed reageert op een behandeling met aceton, overweeg dan om in plaats daarvan azijn te gebruiken – hoewel dit meer tijd kost om de vlek te verwijderen, is het een veiligere optie.

  1. Schrob de vlek

Stoffen en materialen, vooral leer, kunnen notoir moeilijk zijn om vlekken uit te verwijderen. Daarom is het essentieel om te weten hoe je ze moet behandelen voordat het uit de hand loopt.

Vooral vlekken op oliebasis kunnen een uitdaging zijn. Om die te voorkomen moet je de stof altijd eerst met koud water inweken voordat je gaat schoonmaken.

Wrijf vervolgens met schone vingers een reinigingsmiddel op de vlek totdat deze gelijkmatig met vloeistof is bedekt.

Probeer voor moeilijke vlekken een oplossing van afwasmiddel en witte azijn te gebruiken.

Haarlak is een andere snelle en moeiteloze manier om nagellakvlekken uit kleding te verwijderen. Spuit het gewoon op de vlek en wacht een paar minuten.

Aceton is een ander goed oplosmiddel om te gebruiken voor verfvlekken, want het werkt ook als bleekmiddel. Breng deze oplossing gewoon aan op de vlek en wrijf hem op met een handdoek; goed uitspoelen. Als de vlek nog steeds verschijnt, gebruik dan een borstel om de resterende resten gemakkelijk weg te schrobben. Je zou ook stoomreiniging van stof kunnen proberen, dat kan helpen om sommige vlekken los te maken.

  1. Was de vlek

Als je kleren machinewasbaar zijn, kijk dan op het wasetiket om een wasmiddel te kiezen dat geschikt is voor de stof. Probeer voor een optimaal resultaat een uitstekend merk als Persil ProClean Vlekkenbestrijder Vloeibaar Wasmiddel te gebruiken.

Wrijfalcohol is een andere optie; de sterke oplossende eigenschappen ervan breken de nagellak af. Breng het direct op de vlek aan met een wattenstaafje, waarbij je langzaam werkt terwijl de vloeistof er doorheen trekt.

Herhaal dit proces tot de vlek helemaal verdwenen is.

Als je kledingstuk gemaakt is van acetaat, triacetaat, modacryl of van natuurlijke vezels zoals wol en zijde, kun je het meestal het beste naar een stomerij brengen voor een professionele behandeling. Als je echter thuis wilt proberen te reinigen, kijk dan eerst op het wasetiket van de stof om de kleurechtheid te bevestigen.

Scroll naar boven